"Når vikler bliver indviklede"

Reparationer og konvertering

Reparationer:

De fleste små reparationer kan man selv klare, hvis man har lidt finger snilde. Er din vikle helt ny, kontakt da virksomheden, du har købt den hos og gør opmærksom på problemet. Nogle er mere villige end andre til at hjælpe med reparationer og betaling heraf. Nogle giver ofte en lille refundering af viklens pris og så står man selv for at få den repareret.

Rail:

Er rail gået op, kan man sy den på maskine. Vær opmærksom på, at få den syer godt, så weften ikke kan gå op og det kan gå ud over sikkerheden i viklen. (Video vil komme snarest)

Pull:

En lille pull, kan man også selv ordne, det kræver kun en nål og en masse tålmodighed. Før du går i gang, er det en god ide at se på, hvordan vævningen er. Vævningerne er nemlig meget forskellige og du skulle jo gerne få fat i den rigtige tråd. (Video vil komme snarest)

Broken thread:

En knækket tråd, er altså ikke sjov at stå med.

Start med at se, hvordan vævningen er. Find så begge ender af tråden. Sy enderne mod hinanden i samme bane, som en oprindelig lå i, så det ikke kan ses efterfølgende. Her er det vigtigt, at vi præcis hvordan vævningen er. Når trådene når hinanden, slår man en lille knude på tråden og syer enderne ind i viklen. Læg dem ikke i det samme spor, da det vil give dobbelt tråde og være mere synligt. Reparationen skulle gerne være lavet så fint, at man ikke kan se det bagefter. (Video vil komme snarest)

Skipped thread:

Under vævningen kan man sjældent opleve, at der er en skipped thread. At der mangler en weft på viklen, der giver en ændring i mønstret på viklen. Dette er ofte kun kosmetisk og har ingen betydning for sikkerhed eller bæreevne.

Jeg har også oplevet det modsatte et par gange, hvor der er har ligge to tråde i samme spor og dermed også ændret udtrykket på viklens mønster. Ingen har det ingen betydning for sikkerhed og bæreevne.

Disse vikler sælges ofte som second grade, hvis det opdages.

Thread shifting:

Warp og weft trådene, der stille ændrer position I viklen. Det kan give streger eller områder/plamager med ændringer i strukturen. Hvis dette bliver slemt, kan det have betydning for viklens sikkerhed. Spørg evt en garvet vikler, eller post et billede i en slynge gruppe. Der er meget hjælp at hente.

Weavers knot:

Væve knuder er ganske almindelige og ses i mange vikler i større eller mindre grad. Den har ikke betydning for sikkerheden. Er der mange af dem i en vikle (5 eller flere, har jeg ladet mig fortælle) sælges viklen ofte som second grade.

Hvordan man måler en vikle:

STIH = Soft tape in hand, er den metode der bruges til opmåling. Man holder viklen i hånden og kører målebåndet forsigtigt ned langs viklens kant, i hånden. Ikke trække i viklen, bare følg viklen i hånden.

Forskellige skuldre på ring slynger:

Gathered, Pleated, Semi gathered, flowting osv. Chunckle munkle har også lavet et fantastisk nyt design på en lækker skulder. Se den her: http://www.chunkle-munkle.co.uk/gallery.html

Vil du vide mere om de forskellige skuldre, er denne side helt fantastisk http://www.buttercupwantsup.com/2016/04/ring-sling-shoulder-style-comparison.html

Ændrer skulderen på en RS:

Nogle vikler er kraftige og stærke nok til, at de kan lade sig gøre, at om konvertere den. De fleste vikler vil dog blive svækket i stykket ved den tidligere syning . Det stykke kan dog klippes af for, at lave en ny syning, der er sikker.

Konvertering:

Skal du selv konvertere en vikle, er det vigtigt at du oplyser om det ved et evt salg.

De fleste bruger en str 6 og får derved to ringslynger ud af det. Personligt syntes jeg, at ringslyngen være 2 meter lang. Dvs, at du min. Skal bruge 2,15 for at lave den rs og så er skulderen kun lige til at sy pænt med gathered.

Opmåling og trække tråd – Find det sted på viklen, hvor der skal klippes. Mange tror fejlagtigt, at viklen kun skal klippes, men… Der skal trækkes tråd først!

Klip et lille hak igennem rail og find en weft tråd. Hiv forsigtigt i den. Når den er trukket igennem, får du en fin lige linje at klippe efter. På den måde undgås det, at få alt for mange løse tråde og spild af vikle.

Flytte mærker under syning?

De fleste vikle brands forventer og håber, at du ikke genbruger deres mærkater, når du konverterer. Det giver en illusion om, at den RS er lavet af dem, og de ønsker de ofte ikke at lægge navn til. Er den professionelt konverteret, vil du kunne finde en mærkat fra den, der har konverteret den.