"Når vikler bliver indviklede"

Silke

Silkens kvaliteter kan blive svækket, hvis den udsættes for alt for meget sollys, især under tørring. Derfor tilrådes det, at tørre silke i skyggen. Jeg har ikke kunnet finde ud af, hvor det udsagn oprindeligt stammer fra, men jeg undrer mig personligt over det. Asiatere går dagligt i silke og i kraftig solskin, ville man gøre det, hvis silken simpelthen gik i stykker af det? Bare en tanke. Husk, at alle typer silke kan være forskellig selvom det er samme type. Det skyldes forskelle i i klima, vegetation, høstemetoden/indsamlingen og spinde teknikken. Alle disse er parametre der afspejles i kvaliteten og prisen på silken.

Ahimsa:

Også kaldet for fredsssilke. Ahimsa silke dækker over flere typer af silke (bl.a tussah, Tasar, kinesisk, indisk) der bearbejdes på en bestemt måde, så larven ikke tager skade. Puppen bliver forsigtigt åbnet uden at skade, så silken senere kan anvendes i produktion. Derfor er silken skåret i kortere stykker og er ikke i én lang tråd, som ved normal silkeproduktion. Larven spiser kun blade fra mulburry træer.

Bourette:

Affaldssilke fra silkeproduktionen. Trådene er mellem 0 og 3 cm lange og spindes til tråde. Tråden der spindes får, grundet de korte tråde, et rustikt look og er ofte ikke så glat som almindelig silketråd. Bourette silke brugt i vikler giver en mere ru overflade end andre silketyper og dermed mere grip. Forhen brugtes bourette kun som vattering, men tjener nu et andet formål. Kaldes også Noils – lavet af rester fra mulberry eller vilsilke/tussah produktionen

Chiffon:

Silke der ikke er renset op for sericin. Sericin er et stof som larven udskiller under dannelsen af sin cocoon. Chiffon kan føles grov eller kornet og dens overflade vil ikke føles så glat og blød, som den rensede silketråd (fibriontråd). Da overfladen ikke er ren, er chiffon også sværere at indfarve med godt resultat.

Indisk:

Alle typer silke fra landet. Dog er der kæmpe forskel på silken afhængig af føden, varmen, regn

niveau og lys. Foruden det er der også meget stor forskel på, hvordan de høster silken og hvordan den spinnes op. Derfor bliver der stor forskel på kvaliteten og dermed også prisen.

Japansk:

Alle typer silke fra landet. Dog er der kæmpe forskel på silken afhængig af føden, varmen, regn niveau og lys. Foruden det er der også meget stor forskel på, hvordan de høster silken og hvordan den spinnes op. Derfor bliver der stor forskel på kvaliteten og dermed også prisen.

Kinesisk:

Alle typer silke fra landet. Dog er der kæmpe forskel på silken afhængig af føden, varmen, regn niveau og lys. Foruden det er der også meget stor forskel på, hvordan de høster silken og hvordan den spinnes op. Derfor bliver der stor forskel på kvaliteten og dermed også prisen.

Mulburry:

Kommer fra natpåfugleøjer, der har levet af mulberry blade. Dette gælder både for naturlig mulberry og fra opdræt. Dog kan tykkelsen og teksturen af silken variere afhængig af levevis og klima. Den har en let cremet farve og er meget finere, længere og tyndere i strukturen, end mange andre typer silke. Det gør også silken mere levende, skinnende og luksuriøs end mange andre typer.

Denne type silke kan også føles mere glat og tung, hvilket kan få en vikle til at føles tyndere, end den måske er. Den tilfører glans og blødhed til viklen. Ofte er silketråden spundet med babykamel, merino eller bomuld.

Naturlig bourette (ubleget):

Rester fra ubleget mulburry silke produktion. Silke stykkerne er så små, at den spundne tråd bliver meget ru/ujævn. Det giver sig også udtryk i det produkt, som laves af den spundne tråd. I vikler betyder det ofte et godt grip. Det skinner ikke på samme måde som andre typer silke, men har ellers mange af de samme evner og kvaliteter. Nogle mener, at det er fra mulburry produktionen, men har ikke kunne finde bekræftelse på det.

Noils:

Også kaldet “Raw silk”, er de overskydende små rester fra kæmningen, i silke produktionen. Ofte bruges det dekorativt i andre materialer, hvor det spindes sammen med f.eks bomuld eller anden silke. Silketrådene er korte og derfor svære at samle til reb struktur.
Også kaldet Bourette silke – lavet af rester fra mulberry eller vilsilke/tussah produktionen.

Tasar:

Et andet navn for Tussah

Tsumugi:

Opspundet rester fra silke produktionen, der laves på den traditionelle japanske måde – angiveligt samme art, og deraf navnet, som silken til Tsumugi klæder/kimono. Silke stykkerne er så små, at den spundne tråd bliver meget ru/ujævn, samt giver en nopret og fed tekstur. Slut resultatet ses i den spundne tråd der, i vikler, ofte giver et super godt grip. Det skinner ikke på samme måde som andre typer silke, men har ellers mange af de samme egenskaber og kvaliteter.

Tussah:

Natur Tussah, giver viklen en nærmest sandfarvet nuance. Tussah silke eksisterer i to former. Den ene er fra tempereret område. Denne tussah silke kommer fra den kinesiske egespinder (natpåfulgeøjer) og laverne lever kun af egeløv. Den anden type Tussah, kommer også fra natpåfulgeøjer, men som lever i tropisk klima. Før i tiden, kun i Japan. Denne silke er mere fin og renere hvid i farven. Let elasticitet og meget blødhed. Tussah silken er lidt grovere og med kortere fibre end mulburry. Ofte bruges det hele til produktionen og efterlader ikke mange rester.

Vild silke:

Natpåfuglelarverne opdrættes i ikke indhegnede områder og lever derfor som naturen byder. Deres silke er derfor mere ujævn, mattere og mere grov, end de ovenstående Tussah silke typer. Den er grovere i kvaliteten, men også stærkere i forhold til slid og sollys.

Flammespundet silke:

Kaldes flammé eller flamé. Den inderste er en kerne af uspundet garn og yderst er der en tvundet, der snor sig omkring. Det giver selve garn tråden en uens overflade og uens tykkelse.