"Når vikler bliver indviklede"

Uld & Pels

Alpaka:

Kommer fra alpaka, der lever i temperatur svingende klima. Pelsen er meget tyk og varmer ca 3 gange så meget som almindelig uld fra får. Hår stråene har stærke fibre, er glat i overfladen, elastiske og er fyldt med små luftlommer. Derfor er alpaka ulden lettere end almindelig uld og isoleringsevnen bedre, en alm uld. Baby alpaka uld er endnu finere og varmer ca 5 gange mere end alm uld. Da hårene er glatte kan den spundne tråd også være mere glat end ved alm uld, hvilken kan give en meget tynd vævning, men absolut med samme eller varmere resultat. Hårene kæmmes af alpaken ved håndkraft, hvilken også fordyrer processen, men skåner miljøet og dyrene. Der er ikke lanolin i alpaka uld og bliver derfor ikke renset kemisk.

Tykkelsen af kvalitet fiber er mellem 12-29 mikrometer. De fleste alpaca fibre er hvide, men det kommer også i forskellige nuancer af brun og sort. Det er hovedsageligt underulden, der kæmmes.

Angora:

Er fine og blanke hår fra angorakanin. Hårene er korte og grundet deres fine kvalitet spindes de ofte sammen med alm fåreuld for, at sikre styrken. Angorauld er ret kostbar og benyttes derfor mest til eksklusive strikvarer. Angora uld har

tynde fibre på omkring 12-16 mikrometer. Angora pelsen fjernes, ikke altid men ofte, med magt og efterlader dyret i store smerter.

Baby kamel:

Baby kamelers uld er finere og blødere end de voksnes. Der er tale om den første uld, alene. Ulden er så fin og lækker, at den betegnes som en luksusuld ligesom cashmere.

Den er blød og isolerende, varm og transpirende.

Bison:

Ulden består af to lag, overuld og underuld. Overulden er meget grov og bruges sjældent til andet end tæpper og reb. Underulden er til gengæld blød og dunet. Hvert forår “smider” bison sin pels og ulden kan derfor samles uden at gøre skade på dyret.

Cashmere:

Uld fra en ged, samme gede race som phasmina kommer fra. Kashmiruld er tynd, langfibret og har en diameter på under 19 microns, svarende til 1/4 af et menneskehår. KAshmir er kendt for sin varme

og isolerende egenskab. Da kashmiruld kun kan produceres under særlige klimatiske forhold, og da ulden er let og varm, er kashmiruld eftertragtet og derfor også dyr.

Cashwool:

Den fineste del af merino uld kartes og spindes til cashwool. Det er kort sagt en merino uld, der føles som casmere grundet bearbejdningsprocessen af ulden.

Chiengora:

Hundehår, fra racen chiengora. Blødt og vamset og skulle efter sigende være varmere end almindelig uld. Det skulle desuden ikke lugte ej heller kunne give allergi, da det er behandlet inden det bliver spundet.

Chinchilla:

Blødt korthåret dyr.

Escorial:

Meget sjælden uld fra en speciel art af merino får. Der er så få af dem, af de alle er registrerede og brændemærket. De lever kun i Australien og New Zealand. Ulden er meget fin, ufattelig blød og meget dyr. Derfor anvendes ofte kun af de exclusive mærker. Et jakkesæt koster i omegnen af 50.000kr. En uld der indtil sidste århundrede kun blev brugt til royal beklædning.

Får:

Fåreuld klippes af fåret, ofte en gang årligt i foråret. Uld er billigt, blødt og isolerende. Der er lanolin i og er derfor, ofte, renset inden spinding. Ulden blandes ofte med bomuld og silke i vikler. Pas på, når du vasker en uld vikle, den kan filte op, hvis det gøres forkert og viklen er derefter ødelagt.

Kamel:

Kamelen har en grov, glat overuld, der bruges til tæpper, og en fin, blød underuld, der kan spindes og anvendes til beklædning

Guanaco:

Vild art af lama og beslægtet med alpaka. “Fætter” til Vicuña.

Arten lever i Sydamerika. Ulden fås i lysebrunt til mørkebrunt, og hvid fra maven. Chulengo uld kommer fra deres unger.

Det er en luksus uld, kun overgået Vicuña af samme type. Underulden er meget eftertragtet og er ca. 16-18 μ i diameter som også den bedste cashmere.

Jomfru lammeuld:

Det er den første uld der klippes af et lam. Se “Får”, længere oppe.

Merino:

kommer fra merinofår. Merinould er en meget fin uld, med en fibertykkelse på 17-23 micron (0,0001 mm). Merinould anvendes derfor ofte til undertøj samt finere vævede tekstiler. Noget merino er ethically sourced, hvor der er fokus på dyrenes velfærd og at arbejdsforholdene er efter bogen.

Mohair:

Kommer fra mohairgederne der lever imkring Karoo i Syafrika. Mohair er glansfuldt, meget holdbart og elastisk. Tager godt imod farve, er varm, let at arbejde med og vejer mindre end mange andre typer uld.

Moskusuld:

Kommer fra Moskusoksen som lever på Grønland. Underulden som også kaldes Qiviut er dunagtig, let og 8 gange varmere end almindelig uld. Den kradser ikke og filtrer heller ikke i varmt vand, som mange andre uldtyper gør. Den holder godt i brug, holder på varmen selvom den er våd og lugter heller ikke i våd tilstand. Den er svær at få fingrene i uden den store pengepung, men skulle eftersigende være alle pengene værd.

Pashmina:

Uld fra en ged, samme gede race som Cashmere kommer fra. Oversættes fra lokal dialekt til “blødt guld”. Pashmina er den blødeste del af ulden (ren cashmere) der ligger på under 12 micron,svarende til ca 1/7 af et menneskehår, hvor almindelig cashmere ligger på 16+ micron i tykkelse. Ægte pashmina er svært at skaffe uden at være blandet med silke. Selve ordet pashmina er blevet et fladt udtryk, da mange tørklæder sælges under den betegnelse uden at have set geden. Ægte pashmina er meget tyndtvævet, uhørt blød og meget dyrt.

Qiviut:

Kommer fra Moskusoksen som lever på Grønland. Underulden som også kaldes Qiviut er dunagtig, let og 8 gange varmere end almindelig uld. Den kradser ikke og filtrer heller ikke i varmt vand, som mange andre uldtyper gør. Den holder godt i brug, holder på varmen selvom den er våd og lugter heller ikke i våd tilstand. Den er svær at få fingrene i uden den store pengepung, men skulle eftersigende være alle pengene værd.

Ræv:

Spindes sammen med alpaka.

Sable:

Et lille dyr med pels i mørkebrune nuancer, der gennem tider har været jagtet grundet pelsens vidunderlige blødhed. Den lever i det meste af Asien og nogle få områder i øst Europa. Den jages til dels stadig i nogle russiske og kinesiske områder. Ellers er den pels, der er på markedet, fra opdræt. Tøj med Sable ses oftest hos de større design mærker. Sable bruges som mink og er derfor ofte som stola, veste og lign. Indtil videre, har jeg kun kunnet finde én vikle med sable, men jeg kunne da godt forestille mig, at der kommer flere til, med tiden.

Vicuña:

Familie med Lama og Alpaka. De er sjældne og er ofte svære at finde i naturen, selvom de lever ganske få steder i verden. Dens uld vokser utrolig langsom, er ekstremt blød og kan kun “erhverves” hvert 3.år. Der er to måder, at gøre dette på. Den første er at indfange dyret og barbere det, når ulden er lang nok, hvilken en stamme står for og gøres under cermonielle forhold. Den anden måde er, at indsamle de totter, de afsætter på grene og træer, når den klør sig. Denne metode er langsommelig og tidskrævende. Selvom ulden indsamles ved barbering, er der stadig så lidt af den, at man skal have den store pengepung op ad lommen, hvis man gerne vil eje en beklædningsgenstand med Vicuña. Et helt almindelig tørklæde lige omkring 4000 dollar.

Yak:

Kommer fra yak oksen, der lever i Himalaya bjergene. Den fineste uld er underulden i nakken og kaldes Nhambe. Den sammenlignes i kvalitet med Kashmir og Pashmina. Denne uld spindes til garn, der får en silkeagtig struktur og som samtidig er isolerende, men åndbar.

Mellem ulden bruges også til garn, men kaldes ikke Nhambe.