"Når vikler bliver indviklede"

Rygbæring

Hvor gammel skal barnet være:

Jeg har hørt mange forskellige bud på, hvornår man kan starte på rygbæring. Nogle 4 måneder, andre 6 måneder og også når de kan holde hovedet. Jeg har set i flere udenlandske grupper, at de vikler nyfødte på ryggen. Jeg er ikke uddannet slyngevejleder og vil derfor ikke råde her. Jeg kan kun sige, at jeg begyndte at vikle min yngste på ryggen, da hun var knapt 5 måneder gammel, for der føltes det rigtigt for mig og jeg var tryg ved det.

Metoder, at få barnet om på ryggen:

Superman toss er meget brugt, hvor barnet svinges op på ryggen, sammen med viklen. (video vil komme)

Hip scoot, hvor barnet føres via hoften om på ryggen (video vil komme)

Santa toss, hvor barnet lægges på skulderen og fires ned ad ryggen (video vil komme)

Når man skal starte på rygbæring, kan det være enormt nervepirrende. Man føler hurtigt, at man kaster og mosler det lille barn rundt. Frygt og sved på panden er helt normalt Stakåndet bliver man også, for tænk om man taber den lille. Jeg fandt god ro og trøst i, at sidde på kanten af sofaen i starten. Skulle det så gå galt, ville min datter falde 20-30cm ned på en pude og ikke ned på et hårdt gulv.

Hvorfor vikle på ryggen:

Det er bedre for bæreren og baby kan se fremad, to rigtige gode ting ved rygbæring. Jeg elsker personligt også den frihed der ligger i at have fronten ledig, da armbevægelserne bliver mere frie.

Man kan bedre se hvor man går henne og vægtfordelingen på kroppen bliver bedre. Personligt elsker jeg, at min datter kan se hvad jeg laver, når jeg er i køkkenet, men det kan ikke sprøjte op på hende.

Rygbæring har også den fordel at i kommer ud og oplever verden sammen og fra samme højde. Man kan se de samme ting og derved tale om de samme ting. Børn der ofte gerne vil se fremad, kan få god gavn af at sidde på ryggen, hvor de både kan se alt og samtidig putte sig lidt ind til mor eller fars nakke, når indtrykkene bliver for voldsomme. I overgangs fasen hvor baby kommer på ryggen kan det være svært, at aflæse mor og fars signaler, et godt tip kan være at give noget tryghed i form af en kendt amme halskæde eller sørger for at gå et kendt sted eller med en tryg person ved siden af. Brug evt telefon eller lille specielt spejl til at se, om baby har det godt. Jeg puttede altid et lille stykke legetøj i amme halskæden, som der så kunne leges med, når verden blev for stor.