"Når vikler bliver indviklede"

Blend & GSM

Hvad er blend:

Blend er blandingen af de forskellige materialer i viklen. F.eks. dækker udtrykket “lækkert blend” over, at de valgte materialer i viklen er skønne.

Hvad er GSM:

GSM er i sin enkelthed – gram pr kvadratmeter. Når du måler en vikle op, er det vigtigt at tage rails med i beregningen. Ofte er rails dobbelt så meget stof, som det du kan måle. Er rail 2 cm, så regn med 4 cm, når du taster tallene ind i en GSM beregner. Det vil give et mere realistisk/korrekt resultat. Mål bredden af viklen og så rail x 2 i hver side. Det har indtil videre passet bedst, med de vikler jeg har konverteret og syet til.

Når man taler om GSM er vigtigt at have i mente, at GSM ikke er en facit liste for, hvornår en vikle er egnet til X kilo. F.eks. Er silke tungere end bomuld, så samme antal gram til fylde mindre. Derfor vil en triweave vævet vikle i silke være tyndere, end en i bomuld. Ved samme tykkelse, vil den veje mere. Lavt GSM er ikke nødvendigvis det samme som, at den er perfekt til nybegyndere.

Viklemødre jeg har spurgt giver udtryk for at:

Tynde vikler er op til 220/230 GSM

Medium vikler er 220/230 – 280 GSM

Tykke vikler fra 280 og op

De fleste slyngler foretrækker de tyndere vikler til nyfødt, små børn og sommerhalvåret.

Medium er all round både med hensyn til børnenes størrelse og året rundt

De tykkere vikler foretrækkes oftere til toddlere, længere ture og gerne i de køligere måneder. De tykke toddler vikler er ofte med stærke materialer som hamp, hør, silke og bomuld. Viklens GSM kan ændre sig, fra forhandlerens oplyste GSM, når den er blevet vasket. Der trækker viklen sig ofte lidt sammen og vil derfor være mindre med samme vægt = højere GSM Ved brug, kan vikle strække sig og blive længere end oplyst fra forhandler, derfor vil GSM der, være lavere end den oplyste. Det er ganske normalt.

Det er svært at fremvise den perfekte vikle, til et enkelt individs behov. Vi er alle sammen forskellige med forskellige præferencer. Mit bedste råd er; prøv dig frem, mærk så mange vikler du kan i forskellige kvaliteter og tykkelser.