"Når vikler bliver indviklede"

Vask og forsendelse

Stryge en vikle:

Stryg kun viklen, hvis der står på mærket at den må stryges. Nogle stryger viklerne for at blødgøre dem, andre for at tørre den hurtigere efter vask. De fleste dog for, at viklen er glat og flot.

Hvordan vaskes en vikle:

Vaskes efter anvisningerne.
Nogle vikler kommer “ready to wear” og kan i og for sig godt bruges, MEN… Når en vikle kommer “ready to wear”, er viklerne kun dampet, som oftest og derfor sjældent rigtig vasket. Det vil sige, at vævningen måske ikke har sat sig ordentligt endnu og derfor vil man stadig kunne opleve tread shifting. Dampen afhjælper ikke overskudsfarve og andet “skidt”, der stadig kan sidde i viklen, efter produktion.

Lugter viklen:

Vask viklen grundigt. Forsvinder lugten ikke er eddike og regnvejr dine bedste venner.

Vask viklen og hæng den udenfor, gerne i regnvejr.
Er lugten ikke forsvundet, vaskes den igen med 1 dl lys eddike i vaskemaskinen eller en sjat i håndvasken.

Eddike skal ikke bruges til vikler med mindre der er en særlig årsag. Eddiken kan nedbryde strukturen i fibrene, så der slides unødvendigt på fibrene. Husk at vikler ikke er en “brug og smid” ud genstand, men en der skal passes på, så den også kan holde til børnebørnene

Iblødsætning og løse rygter:

Rygterne siger, at alle vikler skal lægges i blød i 24 timer, da de så holder farven bedre og bliver blødere. Heldigvis er der to søde viklemamas, der har taget teten op og lavet eksperimenterne. Merete Kruse Baun har ladet mig dele hendes viden og opdagelse, så andre ikke gør det samme. Her er den!

Iblødsætning af hør!

Der har jo været en del snak om iblødsætning af hør inden vask og jeg har flere gange sagt/skrevet det er noget fis da det er noget som gælder for ubehandlede fibre. 
MEN jeg er ikke bleg for at indrømme hvis jeg tager fejl, så da Pernille (tagfail) testede en vikle, ville jeg også! 
Specielt fordi jeg liiiige tilfældigvis fik den præcis samme vikle som allerede havde været i maskinen (forkert str. long story) 
Lang historie kort; intet! 
Absolut ingen forskel. -jo den nye som lå i blød i 24 timer er stiv som et bræt, hvor den gamle er blød efter at have været brugt to gange. Men den nye er stiv og lige så flad som den anden. Så iblødsætning har ingen betydning for farvede/behandlede fibre 

6 måneders update; der er stadig 6 måneder senere forskel på den to, selvom den “stive” nu er blevet blød er den anden bare MEGA blød… så jeg kommer aldrig til at ligge vikler i blød igen 😛

(Tekst fra Merete Kruse Baun, delt med tilladelse)

Farvning af vikler:

Kan være svært grundet blend. Er der tale om en 100% bomuld eller 100% silke, er det lige til. Er det to blandet, kan de give problemer fordi silke er et animalsk fiber ligesom uld og bomuld er en plantefiber. Det farve, som farver plantefibrene har silke ikke godt af, og den farve, som silken kan tåle, farver ikke bomulden.

Men du kunne forsøge med sådan nogle naturfarver (indigo, diverse rødder osv) – men det begrænser udvalget lidt og bliver ofte ikke så jævnt i farven…

Forsendelse og gebyrer:

Indenrigs i Danmark –

Postnord – Rekommanderet brev kr 178 + 68kr pr påbegyndt kg- erstatning 250kr. Underskrift påkrævet ved levering

Postnord pakke fra kr 315 – erstatning 480kr – (ingen underskrift påkrævet i UK) Hvad så hvis man tegner deres ekstra forsikring?


Dao og Coolrunner er billigst på nuværende tidspunkt.


Dao dækker mindre end coolrunner:
Mange tror,  fejlagtigt, at coolrunner og Dao er det samme. Det er det ikke!
Dao er buddet, hvor coolrunner er udbyder. I denne sammenhæng kan der sammenlignes med postdanmark og gul&gratis. Man laver aftalen med gul&gratis, men postdanmark udfører arbejdet.

Derfor erstatter de to virksomheder heller ikke ens, såfremt pakken bliver beskadiget eller går helt i stykker. Vær opmærksom på dette, når du bestiller fragt til din pakke


GLS dækker op til 4500 kr

Postnord har fået nye tariffer pr. 1 januar 2018 og dækker derfor IKKE op til 4800 kr, men man kan tegne enekstra forsikring på op til 100.000 kr.
Erstatning er nu 374,89 kr + 42,18 kr pr kg.
Eller 78,07 kr pr kg såfremt det er mere fordelagtigt for kunden.

Udenfor EU-

DHL 1020kr (Norge)- fuld erstatning og underskrift påkrævet

Postnord pakke fra 315kr (Erstatning er 30 sdr , måleenhed ud fra valuta. Ring for at få oplyst præcis beløb) ingen underskrift påkrævet

Postnord – Rekommanderet brev kr 178 + 68kr pr påbegyndt kg (erstatning 250kr) Underskrift påkrævet ved levering

GLS – er ofte en billig løsning med underskrift. Priser fra 140 udenfor DK (Erstatning som var den indenrigs, iflg GLS medarbejder)

Paypal gebyr:

Sender du betaling via “friends and family” betaler du gebyrerne incl. valutakurs. Du får ikke paypals køberforsikring med, på den måde.

Standardtaksten for modtagelse af betalinger for varer og servicetjenester er 3,4% + 2,60 DKK. (under 20.000kr pr mdr)

 

Paypal kræver at køber selv står for returforsendelse, såfremt handel går tilbage.

 

Sender du pengene som “Goods”, betaler sælger gebyret og man er fuldt dækket af paypal.