"Når vikler bliver indviklede"

Bomuld

Barbados bomuld:

Samme familie af bomuld, som Egyptisk og Sea Island bomuld. Kendetegnet på lange bomuldtråde og en klar hvid farve.

Chenille:

Chenille er bomuld, der er skåret i smalle stykker fra et allerede vævet produkt. Disse smalle stykker bliver snoet til garn, der får en plysset effekt.

Egyptisk:

Denne bomuld har lange fibre, med god bounce og slidstærk. Grundet de lange fibre, kan den egyptiske bomuld se ud som silke, når den er vævet, da den kan give en skinnende effekt. Der er forskel i de forskellige kvaliteter indenfor egyptisk bomuld. I familie med pima og peruviansk bomuld. Vejr og jordbundforhold gør en forskel.

Flammespundet:

Kæmmet: Kaldes også for kartet eller kam bomuld. Behandlet bomuld af høj kvalitet. Bomulden kommer igennem en spaltningsprocess, hvor man filtrerer de korte strå fra. Det giver en mere stærk og holdbar bomuldstråd af bedre og blødere kvalitet.

Ice:

Er en betegnelse for en bomuldstråd, der er blandet med viscose/rayon, ofte i forholdet 65% kæmmet bomuld og 35% viscose. (læs mere om viscone under “andre”. Ved at blande bomulden med viscose opnår man en mere luftig bomuld der respirerer lidt bedre end almindelig bomuld, som dermed giver en mere kølene effekt. Man får blødheden fra bomulden og den smudsafvisende effekt fra viscosen. Det anbefaldes at denne type garn håndvaskes og tørres flat læggende.

Karnak:

Egyptisk bomuld fra Karnak området i Hurghada, nær kongernes dal. Den Karnak tråd jeg har fundet er farvet på en speciel måde og giver derfor en speciel effekt i en vikle. Farven jeg fandt hedder King Tut, hvilken er meget rammende for, hvor bomulden har groet.

Merceriseret:

Denne bomuld bliver under en proces spændt ud, så stråene retter sig bedre ud. Det giver en mere glat bomuldtråd, med meget glans.

Peruviansk:

Er det samme som Pima bomuld – se længere nede på siden.

Pakucho:

Er økologisk certificeret fair trade bomuld. Produceret i lys cremefarvet, beige og brune nuancer. Pakucho betyder brun bomuld på inka sprog. Denne bomuld produceres i de samme områder som Peruviansk/Pima bomuld og er samme sort – bare økologisk.

Pima:

Kommer fra Pima bomuldsplanter der vokser i det nordlige Peru. Denne art af bomuld er så fin, at den skal håndplukkes, så man undgår at filtre trådene sammen. Selve stråene er meget lange og tynde, derved får man en utrolig glat og blød garn tråd. Samme art/sort som Egyptisk bomuld.

Sea island:

Startede med, at blive produceret i 1786 på Sea island i South Carolina, efter de blev importeret fra Barbados. Det er samme familie af bomuld, som Egyptisk bomuld og Barbados bomuld. Sea Island bomuld er fremavlet til, at have meget lange sikleagtige tråde og er en af de fineste og dyreste bomuldstyper man kender. I produktioner til forskellige tekstiler, bliver den ofte spundet sammen med silke.