Mindre brugte
Aluminium:
Gør produktet lidt grovere i teksturen. Giver mere grip også i WQ. Kan give en let kradsende fornemmelse, som nogle rigtig godt kan lide. Anbefales sjældent til de nyfødte og små.
Banan:
Banan fibre der spindes sammen med silke. Afhængig af den valgte silke kan tråden svinge i nuancer fra cremet hvid til sandfarvet. Selve processen fordyrer dette produkt, derfor skal man forvente et specialprodukt.
Kapok:
Vokser på træer i kapsler. Det er naturlige frøfiber hår, der har en smuk hvis farve. Hvert hår er 1-3 cm langt og er et af de letteste naturmaterialer, der anvendes i tekstiler. Træet bliver også kaldt for “silkebomulds træ”, i folkemunde og var et helligt træ for Mayaerne. Det tager ikke godt imod vand og er allergivenligt, da husstøvmider ikke kan leve i det. Når det spindes, er det ofte sammen med bomuld – kapok alene kan bære sin egen vægt op til 40 gange.
Lurex:
Er en tynd metal tråd, der er spundet ind i garnet for glimmer/shimmer effekt. Det er ofte lavet af aluminium, der er belagt med polyester og skråret i meget fin strimler før det spindes med garn.
Majs:
Tekstil fibre af protein (azlon), der er udvundet med vådspinding via mikroorganismer som f.eks gær i fibrereaktorer.
Mælk:
Tekstil fibre af protein (azlon), der er udvundet med vådspinding via mikroorganismer som f.eks gær i fibrereaktorer. I mælken, hedder det Kasein og kan derfor stå opskrevet på den måde i stedet for mælk.
Nettle (nælde):
Se Ramie.
Papir:
(Pith Paper) er lavet fra den bløde kerne af træet. Træet det stammer fra hedder Tetrapanax papyriferum og vokser i Taiwan. Selvom det kaldes papir, minder det ikke meget om det papir, vi kender til hverdag. Det blev før i tiden brugt som akvarel papir, da det har en speciel absorberende evne, der er fantastisk til dette formål. I dag bliver det sjældent brugt til det formål, men oftere brugt til legetøj og tøj. Papirgarn er meget stærk og modstår stort pres og er meget svært at slide op. Det er absorberende og velegnet i varmt vejr.
Ramie:
Laves af plantefibre fra den kinesiske nælde (i familie med brandenælde). Stivheden i tråden, minder meget om hør og skal gåes til på samme måde. I løse vævninger har det en svalende effekt, der også er godt i varmere klimazoner. Nældetrådene er sværere at forarbejde end f.eks hør og bomuld og derfor er produktet også dyrere end nævnte sammenlignsprodukter. Fibrene er lange, tynde, hvide og minde meget om silke i strukturen. Dog er de ikke så elastiske og bouncer ikke i en vikle. Tråden er sart i forhold til foldning og spindes derfor gerne sammen med f.eks en bomuldstråd. Det skrumper ikke ved vask, men bibeholder dens kvaliteter også i våd tilstand. Den modstår bakterier og mug ganske godt, og rådner derfor ikke så let, som mange andre materialer kan gøre. Har samme glans i en vikle, som silke.
Rayon:
Rayon og viscose er det samme. I EU, incl Danmark, må betegnelsen Rayon ikke benyttes i fiberholdsmærkning. Derfor bruges betegnelsen viscose. I USA bruges betegnelsen rayon. Viscose/rayon er regenereret cellulose, naturmateriale, der er spundet til fibre. Råmaterialet til rayon og viscose er ofte rester eller affald fra bomuldsproduktionen. I nogle tilfælde, kan det også være kemisk renset træmasse.
Soya:
Tekstil fibre af protein (azlon), der er udvundet med vådspinding via mikroorganismer som f.eks gær i fibrereaktorer.
Sølv:
Meget meget tynd sølvtråd, der spindes ind i viklerne. Man kender endnu ikke til de langsigtede konsekvenser af sølv i vikler, om de oxiderer og derved laver farve afmærkninger på den tråd, de er spundet sammen med. Det er bestemt ikke sikkert, at de gør det, men de vikler der indeholder ægte sølv har ikke eksisteret længe nok til, at man kender langstidsudsigterne.
Nanosølv:
Der er forskel på sølv og nano sølv. Jeg har ikke kendskab til, at nanosølv bliver brugt i vikler, men for god orden skyld, nævner jeg lige hvad det er, så man ikke lader sig forvirre ved en Google søgning. Nano sølv er en behandling, man giver tekstiler for, at hæmme en evt baktervækst i tekstiler og dermed nedsætte mulige lugtgener. Det er ikke tilladt i danmark, at bruge nano sølv! Dog ved jeg ikke, om virksomheder i andre lande godt må.
Viscose:
Se Rayon.