At begå sig i vikleuniverset
Don´t mess with them, unless you play by the rules!
Viklekultur og tillid:
Kulturen indenfor viklegrupper er meget anderledes end det, man vil opleve alle andre steder. Der er en enorm gensidig respekt og tillid. For ikke at tale om den store rummelighed de fleste slyngler besidder, indenfor dette område. Alle slyngler har nemlig en stor ting til fælles, en kæmpe forkærlighed for vikler, deres egenskaber og ønsket om, at ville bære sine børn tæt til sig. De vigtigste ting, du skal være opmærksom på, står her nedenfor.
(Alle forkortelserne kan findes under “forkortelser”, på dette site)
Søg viden inden du spørger:
De fleste garvede viklere, hjælper hjertens gerne med alt. Men gør lidt grundarbejde selv, så de ikke får samme spørgsmål 20 gange om dagen (og ja antallet forekommer) – google eksisterer og virker ganske udmærket. Ingen ville vinde, hvis de garvede skulle miste lysten til at hjælpe.
Google, youtube og slingofest er eminente steder at starte.
Pinned posts:
Er du med i en eller flere slyngegrupper på Facebook, så læs altid pinned post først. Alt for mange læser dem ikke, hvilken kan være til større irritation end man måske først antager. Der er utrolig mange gengangere af forskellige spørgsmål fordi, at man ikke lige har gidet bruge 2 min på, at læse informationen på siden igennem.
Det samme gælder for de internationale grupper. Der er de ofte ikke så “large” og man kan derfor risikere, at blive smidt ud og/eller blive blokeret, ligeså hurtigt som man kom ind.
Do inform before sale (DIBS):
Du kan næsten ikke undgå, at stifte bekendtskab med dette udtryk. Mange sælger deres vikler med så stor en kærlighed i, at de måske en dag gerne vil eje præcis den vikle igen. Er der DIBS på viklen/handlen betyder det, at sælger gerne vil have besked, hvis du en dag vil sælge viklen, så de har muligheden for, at købe den retur. Det sker faktisk relativt ofte, dog mest i forbindelse med familie forøgelse, så lillebror/søster kan komme i samme vikle. Er du på wraptrack.org, kan du med held følge din tidligere vikles færden og evt kontakte ejer, for mulig handel.
At diskutere pris:
Hvis sælger f.eks har lavet en MMAO eller MMARO, kan man skrive en PB til sælger og komme med et fornuftigt tilbud, som så kan forhandles – ingen skambud, det bliver der set ilde på.
At byde på en vikle:
Det går ikke an, at byde på en vikle som man ellers gør det, på andre sites. Som udgangspunkt sælges viklen altid til den pris, sælger selv har i den, om det så er retail eller MV.
Man skambyder ikke og man byder bestemt ikke på selve opslaget. Det vil kun give sure miner. Det er muligt f.eks at skrive: “Vil du tage imod et prisforslag i PB?”. Vikler er ikke kun brugsgenstande og de fleste slyngler har mange følelser bundet i dette, måske for dig, enkle stykke stof. De sælger ofte lidt af deres sjæl med og derfor kan mange også blive stødt, over et skambud.
Sælge i andres tråde:
Det er ganske uhørt, at prøve at sælge sin vikle i andres tråd.
Gå en vikle til, også for andre:
De fleste vikler er ganske bløde ved modtagelse, selv fra ny. Er den ikke helt blød, kommer det ofte efter vask og strygning, samt et par enkelte bæringer. Det er muligt, at ”tæske” vikler, men det er langt fra alle i vikleuniverset, der ser det som en god løsning. Almindelig brug er at foretrække. Dog er fletning, donut og ringe generelt acceptabelt for størstedelen af slyngler. At tæske viklen, er ofte at bruge den til gynge eller hængekøje.
Jeg har valgt at købe en billig Nona, der er stiv som et bræt, men stærk som en hest. Det er en ganske udmærket gynge og så bliver den mere lækker for hver gang. Nogle vikler er rigtig svære at blødgøre, så de er lækre at gå med. Det er ikke alle, der syntes den proces er særlig sjov og vælger derfor at sende den på ferie.
Vælger man at sende sin vikle på ferie, dækker man som oftest selv forsendelsesomkostninger. Jeg har dog oplevet et par gange, at man deles. Dette sker ofte, hvis flere skal have den på ferie til blødgøring. Når viklen kommer retur, er den oftest meget blødere og klar til at kramme en ny baby.
Lån af vikle:
Låner man en vikle (feriebarn), gennemgår man viklen for fejl og pletter, som det første. Man passer selvfølgelig meget godt på den, så man i fremtiden kan få lov til at låne igen. I denne verden kender de fleste hinanden, så steppeilden skulle gerne sprede sig positivit omkring udlåningen og ikke det omvendte.
Kommer der en skade på viklen, står man for at erstatte den. Kommer der en pull, betaler man for at den bliver udbedret. Bliver hele viklen ødelagt, skal viklen erstattes – dette sker oftest til retail prisen, med mindre MV er høj og ejer har MV i viklen. Dette aftales inden lån, så begge parter kender spillereglerne. Låner står ofte for forsendelsesomkostningerne, med mindre andet er aftalt. (Print evt. låneaftale her på siden, så der ingen misforståelser opstår)
Gave ved aflevering af vikle:
Ofte sender man en lille gave med som “tak for lån” af viklen, når man returnerer den. Dette er ikke et krav, men er meget brugt og velanset. Det kan være alt fra et par enkelt indpakkede bolcher til chokolade, kiks, the etc.
Salg af vikle:
Når viklen sættes til salg, offentliggør man eventuelle fejl, puls, pletter etc. Når viklen er solgt, er det kutyme at komme en lille gave ved. Det kan være alt fra en lille pakke pastiller eller lign, til forskellige lækkerier fra ens hjemland (hvis f.eks pakken skal udenlands). Personligt lægger jeg gerne en lækker plade chokolade med. Det falder altid i god jord, lige meget hvor viklen kommer hen i verden.
Viklen er som ofte strøget og foldet pænt. Nogle vælger at pakke den ind i silkepapir og bånd, eller gavepapir. Jeg holder selv meget af silkepapiret og båndet. Nogle ligger også et par breve the med. Jeg formoder, at det henleder til hygge, og så dufter pakken også dejligt når man åbner den, uden at duften bliver siddende i viklen, og så giver theen ikke ekstra vægt, når der er tale om forsendelser.
Salg international:
I vandsikret pose, hvori der ligger et papir med afsender og modtager. Det er vigtig hvis viklen tages i tolden, da kassen kan blive væk fra viklen. Det er også super vigtigt, ved lange forsendelser at viklen ikke er nystrøget eller det mindste fugtig. Dette skyldes, at viklen kan mugne undervejs i den vandtætte pose – og det er virkelig ikke sjovt at modtage en muggen vikle!
Køb i FB grupper:
Siger man køb, køber man til den pris annoncen lyder på. Der er begyndt at udvikle sig en tendens, hvor man i pb efterfølgende begynder at prutte om prisen. Det anses for dårlig stil, da købet med stor sandsynlighed går i vasken. I prutte perioden kan en anden potentiel køber have fundet en anden vikle og sælger har dermed mistet et salg. Lad være med at skrive “kø/køb”, hvis finanserne ikke er på plads. (se evt: at byde på en vikle)
Køb af vikle:
Når man modtager en vikle, gennemgår man viklen for eventuelle fejl og finder samtidig de oplyste fejl, så man er klar over hvor de er og hvor “store” de er.
Det er god pli lige at kontakte sælger og fortælle, at viklen er kommet frem i god behold, samtidig med at oplyse for evt. andre fejl, der ikke var oplyst eller hvis pakken var gået i stykker og har gjort skade på viklen.
De fleste sælgere bliver meget glade for, at få et billede af viklen i brug efterfølgende.
HE feedback links:
Man opretter et link på forskellige Facebook sider. Her er det muligt for sælger og køber, at give hinanden tilbagemelding på en handel, så andre også kan se, hvordan vedkommende er at handle med. Dette er især vigtigt, hvis man skal ud at handle på internationale sider, ønsker at blive tester eller gerne vil feriere en vikle. Trods den store tillid i diverse vikle grupper, er det nu meget rart for ejeren af viklen, at modtager har en god feedback. Det er immervæk et dyrt stykke stof med mange minder, man sender til en vildt fremmed person. Nogle vikle mærker går ikke ind under HE feedback – her henvises der til mærkets egen feedback side.
Hvad er “KAGE”:
Det hele opstod på en Facebook side der hedder, “Slyngegalleriet”, hvor der udveksles erfaringer omkring alle typer bæreredskaber. Man “kager” en ligesindet slyngel og indirekte byder på kage. Det er nu ikke ofte, at jeg hører om, at der faktisk spises kage sammen, efter en “kagning”, men det sker. Man kan sige, at det er det “hemmelige” kodeord for, at anerkende en slyngel.
I Sverige bruger de ordet “Plastpåsa”, hvilket jo er rart at vide for de af jer, der bevæger sig over sundet. De svenske slyngler er efterhånden godt bekendt med “kage” og du kan derfor også møde svenskere, der siger “kage” til dig. Hvis den du “kager” ikke genkender den lille hilsen, skal der ofte lidt forklaring til.
Forbudte ord:
I de danske grupper gælder kun, at ordet “mom-porn/mummy-porn” helst ikke anvendes om bærende mænd, da det kan virke anstødeligt for nogle. Desværre sker det stadig ofte, at lige de ord bruges.
I nogle internationale grupper er flere ord blevet FY-FY, bl.a. “stash”, “shop-aholic” og ”wrap-aholic”. Ord der kan forbindes til misbrug af den ene eller anden art. At nævne ord, der kan henføre tankerne til misbrug kan give en direkte enkeltbillet ud ad grupperne. Så vær meget opmærksom på formuleringerne i de internationale grupper og de stikker intet under stolen!
Scraps:
Rester af konverterede vikler, som kan bruges til mange sjove ting. Vær dog opmærksom på, at nogle viklemærker er meget imod at man forkorter eller konverterer deres vikler. Ej heller laver lækre ting ud af resterne. Der er desværre nogle vikle mamas, der har fået et sagsanlæg på nakken. Så tjek op på viklen, inden du finder saksen frem.
Deling af billeder:
Del aldrig billeder af slyngler uden forudgående accept fra den pågældende slyngel. De fleste slyngler, bevæger sig i så mange grupper, at de fleste genkender hinanden. Bruger du et billede bliver det med stor sandsynlighed opdaget og du vil få en reprimande eller blive udvist fra gruppen. Bruger du et billede med accept, så skriv det på billedet eller “tag” vedkommende. Personlig skriver jeg noget i stil med (hvis det drejer sig om en binding): ”Her er en “….”, billedet er brugt med tilladelse fra (Tag)´”. Så er der ingen tvivl om tilladelsen, da personen er tagget.
Hvorfor koster nogle brugte vikler det samme som nye:
Kvalitet, udbud og efterspørgsel er de store faktorer her. Ofte har tilgåen af viklen ikke den store økonomiske betydning. Det er i bund og grund udbud og efterspørgsel af den specifikke vikle, samt markedets normale op og nedture, som vi også ser andre steder. En vikle + forsendelse + pp gebyrer og valuta gebyrer, kan godt give en ret dyr vikle. Ofte er der i denne sammenhæng tale om specielle HE vikler, der er få af, eller en udgået klassiker.
Vikler holder sig godt og bliver ikke på den måde “slidt” (sjældent i hvert fald). De har ofte godt af brugen og bliver kun blødere og mere medgørlige. Mange vikler holder ikke helt prisen, den er købt til, men tæt på. Mange kendte mærker som Oscha, Didymos og Yaro, kan godt lave en genproduktion af klassikerne. En tilgået vikle er kun et plus ikke lig med en højere pris. Gensalgsværdien af vikler er meget bedre end andre gensalgsværdier, indenfor “baby” området f.eks autostole og barnevogne.
Fremvisning af vikle og/eller binding:
Mange ynder at fremvise deres vikler. Ikke fordi det er en “se mig, jeg er bedre end dig”, men mere end “jeg er så glad for at vikle, har du det på samme måde”. Der bliver ofte vist billeder på nettet af vikle samlinger; dette mest for at kunne tale sammen om design, blends etc. Det er muligt, at spørge ind til vikler på billederne og dermed få mere viden. Måske man er så heldig, at få sin drømmevikle på ferie? Lad endelig være med, at priskommentere på disse opslag, det bliver der ikke set på med venlige øjne. Der har ofte været kommentarer som: “du må sørme tjene mange penge, siden du har råd til så mange vikler”. Og nej, ikke nødvendigvis… Det handler ofte om prioriteter i den enkelte familie. Her kan jeg dog kun tale om min egen. Vi spiser ikke ude ofte, min mands hobby er karate, hvor han har diverse former for udstyr til træning. Dette er min hobby og samtidig et redskab, jeg bruger i min hverdag for, at kunne have to hænder ledige til de to store, madlavning, rengøring, lektielæsning osv, på én gang. Min yngste mister intet, for hun sidder lige der, hvor hun gerne vil og kan mærke mig. Og til sammenligning koster en barnevogn hurtigt 10 000 – 12 000 kr. Det er for mig en win win.
Så døm ikke dem, der poster disse billeder, find kun det positive frem, for der er med stor sandsynlighed masser af glæde, goodwill og hjælp at hente for dem, der giver det samme. What you give is what you get returned!