"Når vikler bliver indviklede"

Andre bæreredskaber

Strækvikle:

Langt stykke elastisk stof, der bindes på forhånd inden baby kommer i. Anbefales til nyfødte.

Strækviklen (SV) er dejlig nem, da den jo bindes på forhånd og kan blive på, så den er klar til næste “op”. SV fås i et rimelig prisleje fra 300kr og op hos forskellige forhandlere. Strækviklernes elastik holder dog ikke evigt, desværre, og man skal ikke forvente, at den kan holde til mere end to børn.

De fleste vælger at udskifte deres SV når baby er omkring 6kg eller 2-3 måneder, da SV derefter ikke yder optimalt og det derfor kan blive hårdt for kroppen (der jo også har været gravid og født) at bære rundt på den lille mus.

De fleste vælger en tynd vikle derefter, da den er let at starte op med. Ofte en ren bomulds Didymos med lavt GSM omkring 230. Ellevill har også lavet flere lette vikler, der er nemme at starte op med. Begge mærker til en overkommelig pris fra 600 og op.

SV kan godt syes selv. Men jeg vil påpege at arbejdstid, materialer og sikkerhed er faktorer der spiller væsentligt ind. Materialerne alene, med mindre man allerede har stoffet liggende, er dyrere end selve SV´en. Derudover er der arbejdstiden og det sikkerhedsmæssige. Virksomhederne har regler der skal overholdes, det er der ikke når du syer den selv.

Dog kan jeg godt forstå, hvis man gerne vil sy den selv, da der på den måde er flere minder bundet i den.

Hvis du vælger at sy den selv, så husk at bruge interlock stof til det.

Meitai:

En meitai (MT) er en bæresele, der består af et rygpanel, hvorpå der er påsyet et hofte-/mavebælte og to skulderstropper. Hoftebæltet sidder om maven på bæreren, rygpanelet støtter om barnets ryg, og skulderstropperne fordeler noget af vægten på bærerens skuldre. En maitai kan være lavet af lærred, viklestof, babyfløjl eller andre flotte materialer. Mange meitaier har enten brede, tykke stropper, eller decideret polstrede eller vatterede stropper. Kendte mærker inkluderer Kleinsmekker, Grisefant, …

Vikletai:

En vikletai (VT) er en variant af meitai, der inkorporerer nogle af de gode egenskaber ved fastviklen. Den væsentligeste forskel er stropperne, som på en vikletai er lavet i viklestof og er ca. 30cm brede, så de kan bredes ud under barnets numse for ekstra komfort og støtte.

Kendte mærker inkluderer Fly Tai, mærket Fidella’s bud på en vikletai, DidyTai som laves af Didymos, og TidselTai som laves af Tidsel, bare for at nævne nogle få. Mange mærker laver Vikle-Tai’er eller Wrap Tais som de også kaldes. Forskellen fra de andre til Fidellas er, at de har delvist polstrede skulderstropper som samtidig kan bredes ud som viklestropper; ca. 50-60 cm af skulderstropperne er polstrede, derefter er det almindelig viklestof. På den måde er produktet en kombination af en Mei Tai og en vikle Tai.

Flere vikletaier og nogle få meitaier har indbygget mulighed for at ændre rygpanelets størrelse, så det støtter den voksende baby fra knæ til knæ.

Ergobaby, Manduca, Beco, Tula og andre klikdimser:

Bæresele, der er ergonomisk korrekt. Forbered dig på, at den kræver tid, at få indstillet korrekt, grundet de mange små klemmer. Det gøres ikke på 5 min minutter. Vær opmærksom på, at skriftes mor og far til at bære, vil bæreselen skulle indstilles på ny – hver gang. Den sidder rigtig godt på hoften, grundet det brede hoftestykke. Pas dog på med ikke at sætte det for højt, da det så ikke vil give nok støtte. De fleste mener ikke, at f.eks. Ergobaby er god til nyfødte og helt små børn, da det er svært at holde øje med dem. De “forsvinder” i stoffet. Nem at montere på ryggen og polstrede skulderstropper.

Hvad der passer præcis til dig, ved jeg ikke. Det er som med vikler og deres blend/længder. Man må prøve sig frem.

Hybrid:

En hybrid vikle er en mellemting mellem en fastvikle og en strækvikle. Den kan bruges på begge måder. Ofte tynd og derfor skifter de fleste den ud med en FV relativ hurtigt. Andre beholder dem dog i en god periode.